KockaCsoki
Rendezvények
Termékek

1 2 3

Autizmus

Mi az autizmus, ez a rendkívül sokszínű és érdekes állapot?

Az autizmusról rengeteg információt lehet olvasni. Sok kutatás foglakozik vele, nap, mint nap születnek új felfedezések a témával kapcsolatban. Ez a kisfilm nagyon szemléletesen mutatja be azt, amit nehéz egyszerűen elmondani...

Autizmus kisfilm 2017 
Forrás: http://amazingthingshappen.tv/
Készítette: Alex Amelines;
Magyar fordítás: Symbo Alapítvány

 

Autizmusról szubjektíven. Szerintünk az autizmus…

Érdekel, hogy mi, a Kockacsoki munkatársai mit gondolunk erről a rendkívül sokszínű és érdekes állapotról?


„Minden nap felfedezés, minden nap új élmény és kihívások. Folyamatos tanulás, mindkettőnk számára. A spektrum olyan, mint egy hullámvasút, csak mi felfelé sikítunk.”

Ákos, alapító, tulajdonos-ügyvezető (egy autista fiú édesapja)

 

„Egyszer, az internetet böngészve véletlenül rábukkantam egy képre, amin az szerepelt, hogy az autizmus nem rendszerhiba, hanem egy másfajta operációs rendszer. Számomra ez az autizmus. Egy másfajta működés, más gondolkodásmód, ami nem hibás, hanem egyszerűen csak egy másfajta - nagyon sajátos és egyben nagyon érdekes - logika mentén működik. Az informatika példájánál maradva, amikor egy olyan file-t próbálunk megnyitni, ami más rendszerben készült, hibaüzenetet kapunk. Ilyenkor csupán annyit kell tennünk, hogy átkonvertáljuk a file-t a megfelelő formátumra. Azt gondolom, autizmusnál sincs ez másként. Ha sikerül megértenünk az autizmushoz kapcsolódó sajátos logikát és ennek mentén gondolkodva fordulunk a másik emberhez könnyebben tudunk egymáshoz kapcsolódni.”

Éva, alapító, tulajdonos (egy autista fiú édesanyja)

 

„Szerintem az autizmus az életünk része, nagy lehetőség és kihívás. Lehetőség arra, hogy újat tanuljunk és tanítsunk és kihívás azért, mert a mindennapi életbe kell beillesztenünk ezt a másfajta gondolkodást és létezést.”

Imola, képzéskoordinátor (egy autista fiú édesanyja)

 

„Számomra az autizmus egyszerre jelent sokszínű egységet, izgalmas kihívást, örömforrást és lehetőséget.

Egység, mert az autizmus spektrum zavar állapotából adódóan azonos területek érintettek, s ezért az autista emberek megértéséhez és hatékony támogatásához azonos jellegű autizmus specifikus megsegítés szükséges. Sokszínű, mert, az autizmusban érintett területeken belül nagyon változatos tünetek jelentkezhetnek. Sokszínű, mert ha az autizmus „mögé nézünk”, akkor észrevehetjük, hogy nincs két egyforma autizmussal élő ember. Ugyanúgy, mint, ahogy nincs két egyforma nem autizmussal élő ember sem. Mindenki egyedi, eltérő igényekkel, vágyakkal, támogatási szükségletekkel. Számomra ennek a sokszínűségnek köszönhetően az autizmus egy izgalmas kihívást is jelent. Izgalmas, mert a hatékony támogatáshoz elengedhetetlen figyelembe venni az autizmus sokszínűségét és kihívás a lehető legoptimálisabb, egyénre szabott, autizmus specifikus módszerek alkalmazására való törekvés. Az autizmus számomra örömforrást is jelent. Minden egyes alkalommal kapok és tanulok valamit az autista emberektől, mely szakmailag és emberileg is fejlődésre ösztönöz. Végezetül, de nem utolsó sorban lehetőséget is jelent. Lehetőség fantasztikus emberek megismerésére.”

Réka, programvezető (gyógypedagógus)

 

Oszd meg a Facebook-on Oszd meg a Google plus-on